هدف از نگارش این مقاله این است که با زندگینامه، تحصیلات، خانواده، اختراعات، شرکت ها و مهارتهای ایلان ماسک آشنا شویم.
اما در ابتدا بیایم به این سوالها فکر کنیم.
در ادامه مقاله، هفت قسمت از زندگی ایلان ماسک را مطالعه می کنیم.
جنسیت | نام و نام خانوادگی | سال تولد | تاریخ تولد | شهر تولد | کشور تولد | ملیت | |
مذکر | ایلان ماسک | 1971 | 28 ژوئن | پرتوریا | آفریقای جنوبی | آفریقای جنوبی |
ایلان ماسک، کارآفرین و مخترع آفریقای جنوبی، به دلیل تأسیس تسلا موتورز، خودروی الکترونیکی، شرکت پرداخت الکترونیکی پی پال و اسپیس ایکس SpaceX یک فضاپیمای تجاری که در سال 2012 به فضا پرتاب کرد، شهرت دارد. علاوه بر این، ماسک توییتر را در سال 2022 خریداری کرد. در آوریل 2017، تسلا موتورز ماسک از جنرال موتورز پیشی گرفت و به با ارزش ترین خودروساز ایالات متحده تبدیل شد.
در ادامه مقاله با زندگی خصوصی و سپس با زندگی شغلی ایلان ماسک آشنا می شویم.
ماسک در 28 ژوئن 1971 در پرتوریا، آفریقای جنوبی به دنیا آمد. ماسک در کودکی چنان در رویاهای خود در مورد اختراعات غرق شده بود که والدین و پزشکانش دستور آزمایشی برای بررسی شنوایی او دادند.
ماسک در زمان طلاق والدینش، در 10 سالگی، به رایانه علاقه مند شد. او به خودش یاد داد که چگونه برنامهنویسی کند و در ۱۲ سالگی اولین نرمافزار بازی که او به نام Blastar ساخته بود را فروخت.
ماسک در دوران دبیرستان فردی کوتاه قد، درونگرا و اهل کتاب بود. او تا 15 سالگی مورد آزار و اذیت قرار می گرفت. او جهش رشدی را پشت سر گذاشت و یاد گرفت که چگونه با کاراته و کشتی از خود دفاع کند. زمانی که ماسک در حال بزرگ شدن بود، پنج شغل برای حمایت از خانوادهاش انجام می داد.
مادر ماسک، یک مدل کانادایی و مسنترین زنی است که در کمپین Covergirl بازی کرده است. پدر ماسک، ارول ماسک، یک مهندس ثروتمند آفریقای جنوبی بود. به علت طلاق والدین در 10 سالگی، ماسک دوران کودکی خود را با برادرش کیمبال و خواهرش توسکا در آفریقای جنوبی گذراند.
در سال 1988، پس از گرفتن پاسپورت کانادایی، ماسک آفریقای جنوبی را ترک کرد تا از خدمت اجباری در ارتش آفریقای جنوبی اجتناب کند. زیرا تمایلی به حمایت از آپارتاید (یعنی جدا کردن غیر سفید پوست ها و محروم کردن آنها از کلیه حقوق سیاسی و امکان تحصیل و پیشرفت) از طریق خدمت اجباری نظامی نداشت و دیگر اینکه، به دنبال فرصتهای اقتصادی بیشتر در ایالات متحده بود.
ماسک در 17 سالگی در سال 1989 به دانشگاه کوئینز در کینگستون کانادا وارد شد. ماسک در آن سال تابعیت کانادایی خود را به دست آورد، تا بتواند راحتر در آینده به عنوان شهروند آمریکایی در بیاید. ماسک در سال 2002 شهروند ایالات متحده شد.
در مرحله بعد در دانشگاه انتاریو کانادا تحصیل کرد و در سال 1992 به دانشگاه پنسیلوانیا، در شهر هیلادلفیا آمریکا منتقل شد، سال 1997 مدرک لیسانس فیزیک و اقتصاد دریافت کرد. او در مقطع کارشناسی ارشد فیزیک در دانشگاه استنفورد آمریکا ثبت نام کرد. مسیر تحصیلی او با رونق اینترنت همراه بود و پس از مدتی استنفورد را ترک نمود.
ماسک دو بار ازدواج کرده است. او در سال 2000 با جاستین ویلسون ازدواج کرد و این زوج صاحب شش فرزند شدند. در سال 2002، اولین پسر آن ها در 10 هفتگی بر اثر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) درگذشت. ماسک و ویلسون پنج پسر دیگر داشتند: دوقلوهای گریفین و خاویر (متولد 2004) و سه قلوهای کای، ساکسون و دامیان (متولد 2006). آن ها در سال 2012 از هم جدا شدند. اما در سال 2013 دوباره با یکدیگر ازدواج کردند. رابطه آن ها در نهایت به طلاق در سال 2016 ختم شد.
در می 2018، ماسک با نوازنده گریمز (متولد کلر بوچر) آشنا شد. در آن زمان، گریمز اعلام کرد که نام خود را به “c”، نماد سرعت نور، بنا به گزارش ها به تشویق ماسک تغییر داده است.
این زوج در مارس 2019 در یکی از برنامه های مجله وال استریت درباره عشق خود به یکدیگر صحبت کردند. گرایمز در 4 می 2020 پسر خود را به دنیا آورد و ماسک اعلام کرد که نام پسر را “X Æ A-12” گذاشته اند. بعد از آن گزارش شد که ایالت کالیفرنیا نامی با شماره را نمی پذیرد، این زوج گفتند که نام پسرشان را به “X Æ A-Xii” تغییر می دهند. ماسک و گریمز در دسامبر 2021 دومین فرزند خود، دختری به نام Exa Dark Sideræl Musk، را به دنیا آوردند.
ایلان ماسک یک کارآفرین و تاجر آمریکایی متولد آفریقای جنوبی است. که X.com را در سال 1999 (که بعداً به PayPal تبدیل شد)، SpaceX را در سال 2002 و تسلا موتورز را در سال 2003 تأسیس کرد. ماسک در اواخر دهه 20 زندگی خود با فروختن شرکت رایانه نوپای خود، Zip2, به یک مولتی میلیونر تبدیل شد.
ماسک در ماه می 2012، زمانی که اسپیس ایکس موشکی، اولین وسیله نقلیه تجاری را به ایستگاه فضایی بین المللی پرتاب کرد ، تیتر خبرها شد.
او با خرید SolarCity در سال 2016 پرتفوی(سبد دارایی ها) خود را تقویت کرد و جایگاه خود را به عنوان یک رهبر صنعت با به عهده گرفتن یک نقش مشاوره در روزهای اولیه دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تثبیت کرد.
در ژانویه 2021، ماسک به عنوان ثروتمندترین مرد جهان از جف بزوس پیشی گرفت.
شرکت Zip2
ماسک اولین شرکت خود را با نام Zip2 Corporation در سال 1995 به همراه برادرش کیمبال ماسک راه اندازی کرد. Zip2 که یک راهنمای شهری آنلاین بود، محتواهایی را برای وبسایتهای جدید نیویورک تایمز و شیکاگو تریبون ارائه کرد. در سال 1999، بخشی از Corporation Zip2 را به قیمت 307 میلیون دلار نقد فروخت.
شرکت پی پال
در سال 1999، ایلان و کیمبال ماسک از پول فروش Zip2 برای تأسیس X.com، یک شرکت خدمات مالی/پرداخت آنلاین استفاده کردند. خرید X.com در سال بعد منجر به ایجاد PayPal شد. که امروزه با این نام شناخته می شود. ماسک 11 درصد از سهام پی پال را در اختیار داشت.
در اکتبر 2002، ماسک اولین میلیارد خود را زمانی به دست آورد که PayPal توسط eBay به مبلغ 1.5 میلیارد دلار در سهام خریداری شد.
اسپیس ایکس
ماسک سومین شرکت خود را با نام Space Exploration Technologies Corporation یا SpaceX در سال 2002 با هدف ساخت فضاپیما برای سفرهای فضایی تجاری تأسیس کرد. در سال 2008، ناسا قرارداد حمل و نقل محموله ایستگاه فضایی بینالمللی برای حمل و نقل فضانوردان را به این شرکت اعطا کرد، تا جایگزین ماموریتهای فضایی ناسا شود.
موشک فالکون 9
در 22 می 2012، ماسک و اسپیس ایکس زمانی که موشک فالکون 9 خود را با یک کپسول بدون سرنشین به فضا پرتاب کرد، تاریخ ساز شدند.
این وسیله نقلیه با 1000 پوند تدارکات برای فضانوردان مستقر در آن به ایستگاه فضایی بین المللی فرستاده شد و اولین باری بود که یک شرکت خصوصی یک فضاپیما را به ایستگاه فضایی بین المللی می فرستاد. در خصوص این موفقیت، ماسک گفته است: “من احساس می کنم بسیار خوش شانس هستم. برای ما، این مانند برنده شدن در سوپربول (فینال لیگ فوتبال آمریکایی) بوده است.”
در فوریه 2015، اسپیس ایکس یک فالکون 9 دیگر مجهز به ماهواره رصدخانه آب و هوایی (DSCOVR) را با هدف رصد تشعشعات شدید خورشید که بر شبکه های برق و سیستم های ارتباطی روی زمین تأثیر می گذارد، پرتاب کرد.
ماموریت BFR به مریخ
در سپتامبر 2017، ماسک طرح به روز شده ای را برای BFR خود ارائه کرد (مخفف Big F–ing Rocket یا Big Falcon Rocket)، یک غول 31 موتوره که در بالای آن یک سفینه فضایی قادر به حمل حداقل 100 نفر است. او فاش کرد که به عنوان بخشی از هدف کلی خود برای استعمار سیاره سرخ، قصد دارد اولین ماموریت باری را در سال 2022 به مریخ بفرستد.
ماهواره های اینترنتی استارلینک
در اواخر مارس 2018، اسپیس ایکس از دولت ایالات متحده مجوز برای پرتاب ناوگانی از ماهواره ها به مدار دیگر به منظور ارائه خدمات اینترنتی دریافت کرد. شبکه ماهوارهای که Starlink نام دارد، در حالت ایدهآل خدمات پهنای باند را در مناطق روستایی قابل دسترستر میکند. SpaceX اولین دسته از 60 ماهواره را در ماه می 2019 به فضا پرتاب کرد و پس از آن، 60 ماهواره دیگر در نوامبر منتشر کرد. با وجود اینکه ظهور این مدارگردهای درخشان در آسمان شب، نشان دهنده پیشرفت قابل توجهی برای سرمایه گذاری استارلینک بود، اخترشناسان را نگران می کرد که تکثیر ماهواره ها، دشواری مطالعه اجرام دور در فضا را افزایش می دهد.
تسلا موتورز
ماسک یکی از بنیانگذاران، مدیرعامل و معمار محصولات تسلا موتورز است، شرکتی که در سال 2003 تأسیس شد و به تولید خودروهای برقی مقرون به صرفه و انبوه و همچنین محصولات باتری و سقف های خورشیدی اختصاص دارد. ماسک بر توسعه محصول، مهندسی و طراحی محصولات این شرکت نظارت دارد.
رودستر
در مارس 2008، تسلا از رودستر رونمایی کرد، یک خودروی اسپورت که قادر به شتاب 0 تا 60 مایل در ساعت در 3.7 ثانیه است و همچنین مسافتی نزدیک به 250 مایل را با شارژ باتری لیتیوم یون خود طی می کند.
مدل ها
در آگوست 2008، تسلا برنامههایی را برای مدل S خود اعلام کرد، اولین سدان الکتریکی این شرکت که بنا به گزارشها قرار بود در مقابل سری 5 بیامو قرار بگیرد. در سال 2012، مدل S سرانجام وارد تولید شد. این خودرو که قادر به طی کردن مسافت 265 مایل با شارژ بود، به عنوان خودروی سال 2013 توسط مجله Motor Trend مفتخر شد. در آوریل 2017، تسلا اعلام کرد که از جنرال موتورز پیشی گرفته و به، با ارزش ترین خودروساز ایالات متحده تبدیل شده است. این خبر یک موهبت آشکار برای تسلا بود، که به دنبال افزایش تولید و عرضه سدان مدل 3 خود در اواخر همان سال بود.
مدل 3 مدل 3 به طور رسمی در اوایل سال 2019 و پس از تاخیرهای گسترده در تولید، عرضه شد. و بالاتر از سدان های الکتریکی مدل S و X بود.
شرکت بورینگ
در ژانویه 2017، ماسک The Boring Company را راه اندازی کرد، شرکتی که به حفاری و ساخت تونل ها به منظور کاهش ترافیک خیابان ها اختصاص داشت. او با حفاری آزمایشی در املاک اسپیس ایکس در لس آنجلس شروع کرد. در اواخر اکتبر همان سال، ماسک اولین عکس از پیشرفت شرکتش را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد. او گفت که این تونل 500 فوتی که عموماً به موازات بین ایالتی است، اجرا می شود.
در ماه مه 2019، این شرکت که اکنون با نام TBC شناخته می شود، قراردادی با سازمان کنوانسیون و بازدیدکنندگان لاس وگاس برای ساخت یک سیستم حلقه زیرزمینی برای جابجایی افراد در اطراف مرکز کنوانسیون لاس وگاس منعقد کرد.
توییتر
در اکتبر 2022، ماسک رسماً توییتر را خرید و مدیرعامل این رسانه اجتماعی شد.
توییت ماسک و تحقیقات SEC
در 7 آگوست 2018، ماسک از طریق یک توییت بمبی را منتشر کرد: “من در نظر دارم تسلا را با قیمت 420 دلار خصوصی کنم. بودجه تضمین شده است.” این اعلامیه راه را برای پیگرد قانونی علیه شرکت و موسس آن باز کرد، و SEC (کمیسیون بورس و اوراق بهادار و به نوعی پلیس بازار سرمایه) شروع به پرس و جو در مورد اینکه آیا ماسک واقعاً بودجه مورد نظر را تامین کرده است یا خیر.
چندین سرمایه گذار به این دلیل شکایت کردند که ماسک به دنبال دستکاری قیمت سهام و کمین فروشندگان( كمين مردمي هستند كه يا براي خريد دلار و ساير ارزها يا براي فروش دلار می آیند.) با توییت خود است.
توییت ماسک در ابتدا باعث افزایش سهام تسلا شد، ولی در 29 سپتامبر 2018، اعلام شد ماسک 20 میلیون دلار جریمه خواهد پرداخت و به عنوان بخشی از توافق با SEC به مدت سه سال از ریاست هیئت مدیره تسلا کناره گیری خواهد کرد.
هایپرلوپ
در آگوست 2013، ماسک مفهومی را برای شکل جدیدی از حمل و نقل به نام “هایپرلوپ” منتشر کرد، اختراعی که رفت و آمد بین شهرهای بزرگ را تقویت می کند و زمان سفر را به شدت کاهش می دهد. Hyperloop که به طور ایدهآل در برابر آب و هوا مقاوم است و با انرژیهای تجدیدپذیر تغذیه میشود، مسافران را در یک غلافی، از طریق شبکهای از لولههای کم فشار با سرعتی بیش از 700 مایل در ساعت به حرکت در میآورد. او ادعا کرد که Hyperloop از هواپیما و قطار ایمن تر است.
نورالینک
ماسک علاقه خود را به هوش مصنوعی دنبال کرده و رئیس سازمان غیرانتفاعی OpenAI شد. این شرکت تحقیقاتی در اواخر سال 2015 ماموریت خود را برای پیشرفت هوش دیجیتالی به نفع بشریت راه اندازی کرد. در سال 2017 نیز گزارش شد که ماسک از سرمایه گذاری به نام Neuralink حمایت می کند که قصد دارد دستگاه هایی را برای کاشت در مغز انسان و کمک به افراد با نرم افزار تولید کند. این دستگاه ها از یک تراشه میکروسکوپی تشکیل شده است و میتواند به مطالعه سیگنالهای الکتریکی درون مغز کمک کند تا دانشمندان به راه حلی برای رفع مشکلات متعدد پزشکی در این زمینه برسند.
قطار سریع السیر
در اواخر نوامبر 2017، پس از اینکه رام امانوئل، شهردار شیکاگو، درخواست پیشنهادهایی برای ساخت و راه اندازی یک خط ریلی سریع السیر کرد که مسافران را از فرودگاه اوهار به مرکز شهر شیکاگو در 20 دقیقه یا کمتر منتقل می کرد، ماسک در توییتی اعلام کرد که در این رقابت مشارکت دارد.
شعله افکن
همچنین گزارش شده است که ماسک بازاری برای شعله افکن های پیدا کرده است.
در دسامبر 2016، ماسک به انجمن استراتژی و سیاست رئیس جمهور ترامپ معرفی شد. ژانویه بعد، او به طرح مشاغل تولیدی ترامپ پیوست. پس از انتخاب ترامپ، ماسک با رئیسجمهور و مشاورانش در نقطه مشترکی قرار گرفت، زیرا رئیسجمهور برنامههای خود را برای پیگیری توسعههای زیرساختی گسترده اعلام کرد. ماسک با اقدامات بحث برانگیز رئیس جمهور مانند ممنوعیت پیشنهادی برای ورود مهاجران از کشورهای دارای اکثریت مسلمان مخالف بود. ماسک گفت این اقدام روش مناسبی برای رفع چالش های کشور نیست و بسیاری از افرادی که مشمول این قانون شده اند، از سرمایه داران پرنفوذ آمریکا بوده و مستحق چنین برخوردی نیستند.
او در اوایل سال 2017 در توییتی نوشت: «از هدفهای من، تسریع انتقال جهان به انرژی پایدار و کمک به ایجاد صدها هزار شغل و آینده الهامبخشتر برای همه خواهد بود.»
ایلان ماسک یک سرمایهدار پرنفوذ آمریکایی متولد سال ۱۹۷۱ است که در آفریقای جنوبی به دنیا آمد و او در سن ۲۸ سالگی با فروش استارتاپ کوچک Zip2 به شرکت کامپک (Compaq) میلیونر شد و ایلان ماسک در سال ۱۹۹۹ شرکت X.com را راه انداخت و سال ۲۰۰۲ نوبت به Space X رسید و سال ۲۰۰۳ هم او مدیرعامل تسلا موتورز شد و سال ۲۰۱۲ ایلان ماسک اولین فضاپیمای تجاری را به ایستگاه بینالملی فضایی فرستاد.